HOBI JADI SUMBER PENDAPATAN

Kadang-kala kita merasakan kerja hakiki yang kita lakukan sangat memenatkan dan membosankan. Hobi, adalah sesuatu yang boleh menceriakan anda dan membuatkan anda bersemangat semula. Dan hobi juga boleh menambah pendapatan dan dengan cara yang betul boleh jana lebih dari pendapatan kerja hakiki anda!

11 Popular | Hobi Jadi Sumber Pendapatan Yang Mudah Dilakukan

Sebenarnya, walau apa pun jua hobi anda, percaya atau tak, hobi itu boleh dijadikan sumber pendapatan! Cuma yang membezakannya adalah samada mempunyai permintaan orang ramai ataupun tidak dan samada menguntungkan dan mudah atau tidak. Bergantung pada keupayaan dan sejauh mana minat seseorang itu. Jom kita baca seterusnya, hobi-hobi popular yang boleh jana 3, 4, 5 malah 6 angka jika betul caranya.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram
Hobi Jadi Sumber Pendapatan

01. Window Shopping

Bagi anda yang suka window shopping, suka membanding jenama, kualiti dan harga walaupun hanya produk-produk tempatan, ini ada berita baik untuk anda. Tahukah anda walaupun produk-produk yang anda boleh dapati dikedai-kedai biasa seperti barangan harian boleh jadi sumber pendapatan yang masyuk? Anda boleh dapat income dalam US Dollar lagi! (Kadar tukaran USD ke RM adalah lebih 4 kali ganda!) Nak tahu caranya? Lihat DISINI.

02. Kumpul Koleksi Barangan Jepun

Di Malaysia, ada komuniti peminat dan pengumpul barangan dari Jepun dan komuniti ini semakin berkembang. Anda mungkin salah seorang. Barangan Jepun memang unik, berkualiti dan juga ada yang mempunyai nilai tarikannya sendiri. Dari permainan sehinggalah spare part kenderaan. Jadi, mahukah anda membuat duit dari hobi anda ini? Boleh kumpul barangan secara percuma hasil keuntungan dari barang-barangan yang sama juga! Ketahui SELANJUTNYA.

03. Buat Duit Dengan Video

Jika hobi anda adalah suka merakam dan menghasilkan video, inilah cara yang mudah untuk anda buat duit. Apa yang penting anda boleh sediakan masa dan komitmen untuk hasilkan video dan post di laman seperti YouTube. Buat sekali, income berkali-kali! Pasti berbaloi jika anda tahu cara yang betul melakukannya. Ketahui lebih lanjut DISINI.

04. Buat Kek & Pastri

Ini adalah hobi yang sentiasa diminati samada perempuan mahupun lelaki! Membuat dan menjual makanan kek dan pastri adalah menyeronokkan, boleh disimpan lama dan mudah dibuat dirumah. Jadi, untuk jana ratusan Ringgit untuk sehari adalah sangat praktikal! Anda hanya perlu tahu cara yang betul yang menjimatan masa, tenaga dan kos seperti yang disediakan dalam PANDUAN INI. 

05. Menulis & Mengarang

Minat menulis dan mengarang adalah satu sebab yang kuat seseorang penulis berjaya. Tanpa minat, pastinya sukar untuk menyiapkan sesuatu projek. Dengan pelbagai platform media sosial, penulis content kini sangat diperlukan dan boleh dilakukan pada bila-bila masa dan boleh dibuat dimana-mana sahaja! Walaupun anda tak begitu mahir mengarang dan tak tahu apa nak tulis! Dan yang bestnya, hobi anda ini boleh jana pendapatan pasif sehingga 5 angka setahun. Tak percaya? Baca DISINI.

06. Menjahit & Mereka Fesyen

Jika anda minat menjahit, reka fesyen dan bercita-cita mempunyai jenama fesyen sendiri, anda boleh baca panduan yang boleh bantu anda kickstart dan jana duit dari minat anda ini. Anda hanya perlu tahu lubuknya, tempat dapatkan material dan cara promote yang betul seperti dalam EBOOK INI.

07. Mengajar & Mendidik

Ada satu sektor yang sentiasa evergreen iaitu pendidikan. Perkara yang berubah cuma method dan cara pengajaran & pembelajaran. Jika anda seorang yang minat mengajar dan mendidik, jadikan hobi anda sumber pendapatan! Sesi pembelajaran boleh diadakan dirumah anda, dirumah pelajar atau secara video conferencing. Untuk bantu anda kickstart, baca PANDUAN INI.

08. Minat Gajet

Hobi jadi sumber pendapatan dengan gajet? Anda mungkin salah seorang yang suka meninjau online marketplace melihat harga semasa gajet seperti smartphone, tablet, laptop dan sebagainya. Dan selalunya anda adalah seorang yang up to date dengan perkembangan trend serta tahu bila nak beli pada harga yang berpatutan. Jika ini minat anda, kenapa tak jadikannya sumber pendapatan? Ketahui caranya DISINI.

09. Cuci Mata Tengok Rumah

Ada dikalangan dari kita yang sememangnya suka bersiar-siar melihat rumah dan hartanah. Mengimpikan memiliki koleksi hartanah sendiridan menjana pendapatan darinya, tetapi merasakan belum lagi berkemampuan memiliki lebih dari satu rumah. Anda boleh mula dengan langkah kecil menjadikan hobi anda lebih menarik dan capai impian anda dengan PANDUAN INI.

10. Ambil Gambar

Jika hobi anda adalah mengambil gambar dan anda mempunyai koleksi gambar-gambar yang mengagumkan rakan-rakan, tak dinafikan lagi, anda patut buat duit dari hobi ini. Baca SELANJUTNYA.

11. Bela & Ternak Ikan

Anda sukakan ikan dan bela secara suka-suka tetapi kadang-kala terfikir alangkah baiknya kalau dapat buat duit darinya? Upgrade hobi anda dan bawa ke level seterusnya. Mungkin dah tiba masanya anda menternak ikan yang boleh menjana pendapatan walaupun dibuat secara kecil-kecilan. Baca INFO INI.

Info Terkini Terus Ke Email Anda!